Zaawansowany przewodnik po Cocktail Party

Drinki na tacy

Uwielbiam organizować Koktajle bo to najlepsza forma by utrzymywać dobre relacje z przyjaciółmi i rodziną. Serwuje się na nich dużo różnorodnego jedzenia, ale faktycznie spożywa się go bardzo niewiele! W dzisiejszym artykule zamieszczam przewodnik dla gospodarzy takiego przyjęcia jak i dla gości, aby każdy zyskał w oczach najbliższych. Wszystko zgodnie z zasadą, że pierwsze wrażenie robi się tylko raz.

Szybka charakterystyka Cocktail Party

Koktajle odbywają się głównie między godzinami 16:00 – 20:00 i trwają do dwóch godzin. Organizuje się je wtedy gdy chcemy szybko zapoznać ze sobą gości lub gdy chcemy przekazać dużej liczbie gości jakąś wiadomość. Takie spotkania są coraz popularniejsze również w biznesie w celu chociażby wymiany wizytówek. Dodatkowo firmy zaczynają w ten sposób zapoznawać odbiorców z nowymi produktami. Najczęściej organizowane przeze mnie Koktajle to:

  • Godzina Koktajlowa – krótkie przyjęcie między ślubem a właściwym weselem umilające czas gościom zanim Para Młoda przyjedzie do sali. To czas na poznanie się rodzin oraz rozmowę z długo niewidzianymi bliskimi.
  • Przyjęcia zaręczynowe – trwają około dwóch godzin i mają służyć integracji rodzin. Często są to przyjęcia podczas których ogłaszane są zaręczyny.
  • Parapetówki – ponieważ w nowych mieszkaniach często jeszcze nie ma stołów ani wygodnych miejsc siedzących przyjęcia przybierają właśnie formę Cocktail Party.
  • Przyjęcia powitalne – najczęściej organizuję je dla tych osób, które na co dzień mieszkają poza granicami naszego kraju i przyjeżdżają z krótką wizytą. Klienci chcą wtedy zobaczyć się z bliskimi i znajomymi, jednak czas nie pozwala na dłuższa wizytę u każdego.

Celem gospodarzy jak i uczestników Cocktail Party jest to by porozmawiać i poznać jak najwięcej osób.

Co do organizacji samego przyjęcia to najważniejszą informacją jest to, że są to przyjęcia stojące – dlatego trwają maksymalnie dwie godziny. (O innych przyjęciach poczytasz tutaj) Stoły służą tu głównie pomocniczo – do odkładania talerzyków. Co prawda na stołach mogą znaleźć się drobne przekąski, ciasta i słodkości, ale w głównej mierze to obsługa roznosi koktajle, drinki i przekąski >>na tacach.<< W trakcie większego przyjęcia można również zapewnić bufet i bar wraz z obsługą. Na tego typu przyjęcia zaprasza się gości z około dwutygodniowym wyprzedzeniem i dokładnie określa się czas trwania przyjęcia: od-do. Goście nie muszą być wizytowo ubrani. Obowiązujący dress code to raczej business casual chyba, że okazja wymaga innego stroju.

Gdy dostajesz zaproszenie na koktajl.

Przede wszystkim masz obowiązek poinformować gospodarza czy uda Ci się przybyć na przyjęcie. Dzięki temu łatwiej będzie organizatorom zaplanować ilość przekąsek i ewentualne miejsca siedzące.

Trzymaj się czasu podanego na zaproszeniu. Maksymalne dopuszczalne spóźnienie to 15 minut. Jeśli w zaproszeniu są inne dodatkowe informacje zastosuj się do nich. Nie ubieraj się na czarno jeśli motywem przyjęcia są pastelowe barwy itd.

Wmieszaj się w tłum. Mam tu na myśli bycie towarzyskim, uprzejmym, eleganckim i pełnym wdzięku. 🙂 Nie trzymaj się tylko małej, wybranej grupki, ale staraj się poznać jak najwięcej ludzi. Za każdym razem, gdy spotkasz kogoś nowego przywitaj się i chwilę porozmawiaj.

Głównym celem przyjęcia jest konwersacja. Dlatego wybieraj przekąski, które szybko się zjada by nie musieć przerywać rozmowy. Pamiętaj, nie mów z pełnymi ustami i nie rzucaj się na jedzenie. Na talerzyk nakładaj małe porcje jedzenia i staraj się zawsze mieć prawą rękę wolną, by móc uścisnąć ją z kimś nowo-poznanym. Pod linkiem znajdziesz post z mojego FB gdzie Julie pokazuje jak zręcznie trzymać jednocześnie, serwetkę, talerzyk i drinka. 🙂 – 1:20.

Nie plotkuj. Podkreślam zawsze, że można rozmawiać o wszystkim jeśli się umie. Jednak plotkowanie nie leży w dobrym guście. Możesz zostać źle zrozumiany lub ktoś może podsłuchać Twoją rozmowę. A plotki mają to do siebie, że lubią zmieniać swoją pierwotną wersję…

Pij umiarkowanie. Ogranicz liczbę drinków do dwóch lub trzech. Jeśli prowadzisz samochód bezwzględnie wybieraj tylko drinki bezalkoholowe. Zwróć uwagę jak trzymasz szkło. Inaczej trzymamy kieliszek do wina, a inaczej kufel z piwem. Jeśli nie chcesz zostawić szminki na szklance zdecyduj się na słomkę – najlepiej papierową, jeśli gospodarze dają wybór. Elementy dekoracyjne drinków – jeśli są jadalne – możesz zjeść, jednak nigdy nie rozgryzaj lodu. Ten dźwięk u niektórych wzbudza odrazę.

Nie wychodź bez pożegnania. Nawet jeśli musisz wyjść zanim przyjęcie się skończy odszukaj gospodarza i podziękuj mu za zaproszenie.

Jak się ubrać?

Jeśli w zaproszeniu nie ma informacji o stroju to typowy dress code to business casual. Dodatkowo jest jeszcze kilka zasad dobrego stroju koktajlowego, które musisz uwzględnić zarówno jako gospodarz i jako gość.

Kobiety najczęściej wybierają sukienki długości midi. Inne długości nie są wskazane. Natomiast elegancki kostium ze spodniami również spełni swoja funkcję, jeśli będzie odpowiednio dobrany do okazji.

Kolory dobieraj zgodnie z motywem przyjęcia lub zgodnie z porą roku. Wiosną ubierz się w pastele, latem możesz poszaleć z żywymi mocnymi barwami, jesienią postaw na kolory ziemi, a zimą na głębokie tonacje na luksusowych tkaninach.

Zrezygnuj z dużej torby na rzecz małej listonoszki przewieszonej przez ramię. Kopertówka tez nie jest dobrym rozwiązaniem bo niepotrzebnie zajmie Ci ręce.

Obuwie dobieraj do stroju i do miejsca gdzie będzie odbywać się przyjęcie. Zrezygnuj ze szpilek jeśli Koktajl będzie odbywał się na terenie zielonym. Wbijające się w murawę obcasy to nic komfortowego.

W doborze stroju uwzględnij gospodarzy. Jeśli wiesz, że są to osoby konserwatywne nie ubieraj zbyt awangardowego stroju.

Biżuteria może być bardziej ekstrawagancka ale zdecyduj się na jeden mocny akcent. Reszta dodatków niech będzie dopełnieniem całości. Gdy wybierasz duże kolczyki, bransoletka i naszyjnik niech będą subtelne.

Jeśli już zupełnie nie masz pomysłu na ubiór to najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie zawsze Mała Czarna.

Gdy chcesz wydać przyjęcie typu koktajl.

Zaproś gości z co najmniej dwutygodniowym wyprzedzeniem. W zaproszeniu powinny znaleźć się: czas trwania przyjęcia: od-do oraz wszelkie informacje dotyczące miejsca, okazji, motywu – jeśli taki planujesz lub dress code odpowiedniego do okazji. Poproś gości o potwierdzenie przybycia tzw. RSVP.

Znając już liczbę gości zaplanuj ilość i formę podawanego jedzenia. Przekąski powinny być malutkie i bardziej przypominać porcje degustacyjne. Najlepsze to takie, które da się sięgnąć za pomocą wykałaczki lub ewentualnie troszkę większe tzw. fingerfoods. Nawet monoporcje, które trzeba jeść dodatkowymi sztućcami nie są wskazane, ze względu na zajmowanie dwóch rąk. W zaplanowaniu ilości alkoholu i jedzenia pomoże Ci specjalny kalkulator dostępny w Internecie.

Podczas przyjęć koktajlowych przekąski oraz drinki mogą być roznoszone na tacach, jak i podane w formie bufetu. Jednak serwis kelnerski jest wg mnie bardziej ekskluzywny i podnosi rangę wydarzenia. Goście powinni mieć zapewnione serwetki oraz miejsce do odkładania talerzyków, pustych szklanek czy wykałaczek. Najlepiej jeśli za kelnerem roznoszącym przekąski idzie drugi z pustą tacą na brudne naczynia.

Zobacz ofertę naszych tac i uzupełnij swoją kuchnie, jeśli planujesz zorganizować poczęstunek w opisanej formie >>TUTAJ<<

Nie mieszaj drinków samodzielnie. Zadaniem gospodarza jest być z gośćmi, a nie za barem. Jeśli nie planujesz zatrudniać barmana przygotuj wcześniej poncze w misach i napoje w dzbankach, żeby gościom ułatwić samoobsługę. Schładzaj napoje w coolerach zamiast biegać co chwila do lodówki po zapasy. Pamiętaj o gościach, którzy nie piją alkoholu i przygotuj dla nich coś specjalnego.

Przestrzeń zorganizuj w taki sposób by umożliwić maksymalną migrację gości. Staraj się by przestrzeń była jak najbardziej otwarta.

Przygotuj specjalną playlistę z muzyką i puść ją tuż przed przybyciem pierwszych gości. Zapewni to miłą atmosferę i wypełni niezręczne momenty ciszy zanim przyjęcie się rozkręci.

Na początku przyjęcia stój przy wejściu i przywitaj każdego. Krótko powiedz gdzie można znaleźć przekąski, napoje i toaletę. Zaproś gości do środka i zapewnij, że przyjdziesz później chwile porozmawiać. Jeśli jednocześnie schodzi się wielu gości od razu skorzystaj z okazji i zapoznaj ich ze sobą.

Jeśli zdecydowałeś/aś się na motyw przyjęcia staraj się żeby jak najwięcej elementów do niego nawiązywało. Może to być jedzenie, napoje albo elementy dekoracji. Nie zapomnij również o swoim stroju, który powinien reprezentować temat przyjęcia. Nie masz pomysłu na motyw? Znajdziesz go tutaj.

Zapewnij odpowiednie oświetlenie. Pamiętaj przy tym o względach bezpieczeństwa. Ponieważ na Koktajlach goście ciągle się przemieszczają świece powinny być umieszczone w lampionach, na wypadek gdyby ktoś je trącił.

Najważniejsze jednak jest to żebyś był/była z gośćmi. Nie w kuchni, nie za barem i nie pośród jednej grupki. Staraj się podzielić swój czas między wszystkich gości. Integruj się i integruj innych. To Twoje głównie zadanie gospodarza.

Śledźcie regularnie moje konta na portalach:

Facebook: @annaschwarzhomeevents

Instagram: @anna_schwarz_events

W kwietniu znajdzie się tam wiele inspirujących porad oraz ciekawostki dot. przyjęć koktajlowych.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Menu